zaterdag 5 februari 2011

De Muziekcommissie

Een aantal keren per jaar komt de Muziekcommissie (MC) bijeen. Deze commissie bestaat uit de dirigent en vijf koorleden onder voorzitterschap van ondergetekende. Dat ik ook voorzitter van deze commissie ben geworden is toevallig zo ontstaan. Het zoeken naar nieuwe muziek en het samenstellen van programma's heeft altijd mijn interesse gehad en toen commissietaken over de bestuursleden verdeeld moesten worden, kwam deze taak vrij automatisch bij mij terecht.

Een deel van de Muziekcommissie in vergadering bijeen
Het aantal keren dat de MC bijeen komt hangt vooral af van het aantal uitvoeringen dat we in een jaar moeten invullen. In 2010 zijn we maar drie keer bijeen geweest maar dat kwam doordat de programma's voor alle jubileumactiviteiten al in een vroeg stadium gereed waren.
De belangrijkste opdracht in 2010 was het uitzetten van een nieuwe muzikale lijn voor de jaren na het jubileum. In eerste instantie kozen we ervoor om in 2011 een consolidatiejaar in te lassen, een jaar waarin we vooral een flink aantal nieuwe liederen zouden kunnen instuderen.
Zo af en toe is dat wel eens nodig. Wij hebben als koor een trouwe achterban. Bij concerten zie je vaak dezelfde gezichten in de concertruimte. Wij zijn daar uiteraard erg blij mee want van je publiek moet je het hebben, voor hen zingen wij.
Maar juist voor dat trouwe publiek moet je ook regelmatig met vernieuwingen op het muzikale vlak komen. Je wilt als zanger dat jouw fans elke keer weer stralend naar het podium kijken en je na afloop vertellen dat ze weer genoten hebben. Voor hen, maar ook voor de koorleden zelf, zoekt de MC steeds naar een goed evenwicht tussen bekend en nieuw repertoire voor het koor. De bezoekers willen ons stralend zien zingen, maar wij willen stralende bezoekers in de zaal en gelukkig zien we dat meestal ook.
Hoe dat evenwicht voor het Jubileumconcert was gevonden, heb ik in een vorig bericht al beschreven. De MC heeft het als bijzonder ervaren dat zoveel bezoekers enthousiast over de invulling van dat concert zijn geweest. Je weet dan dat het werk gewaardeerd is.

Voor de komende paar jaar heeft de MC een aantal nieuwe liederen gezocht. Op dit moment studeren we onder andere het Hallelujah uit The Messiah in. Daarnaast hebben we een paar nieuwe Engelse Hymnes op het programma staan en ook wat liederen uit de "oude doos". Dit zijn liederen die we jaren geleden al hebben gezongen, maar de laatste tien jaar niet meer geprogrammeerd werden terwijl het toch mooie liederen zijn die ook nu nog geschikt zijn voor uitvoeringen.

Onverwacht hebben we in het voorjaar meer optredens gekregen dan gepland. We hadden slechts een optreden op 15 mei in het Verzorgingshuis Rijn en Vliet op het programma staan. Plotseling werd een dringend beroep op ons gedaan om op 11 maart mee te werken aan een Vriendschapsconcert in Alphen aan den Rijn. We hebben dat aangenomen want dat zijn altijd erg leuke concerten.
Vervolgens werden we gevraagd voor een bijzonder optreden in de Hooglandse Kerk op 13 mei, de avond waarop de 3 October Vereeniging viert dat ze 125 jaar bestaan.

Het gevolg van het geplande concert en de twee erbij gekomen optredens, is dat we nu een goede planning moeten maken zodat we op de drie uitvoeringen de kwaliteit kunnen leveren die van ons wordt verwacht maar ook nog wat nieuwe liederen kunnen instuderen voor optredens later dit jaar.

Met deze aspecten is de MC deze week bezig geweest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten