zondag 27 februari 2011

Deze week

Het was weer een bijzondere koorweek.
Onze muziek werd tot voor kort getekend met het programma SPP (Score Perfect Professional), maar sinds vorig jaar is er een opvolger van dat programma op de markt gekomen, het muzieknotatieprogramma Primus. Zoals met nieuwere programma's gebruikelijk is, kan ook Primus meer dan het programma SPP. Maar nog belangrijker dan het meer kunnen, is het eenvoudiger werken met dit programma en de mogelijkheid om de in Primus getekende muziek af te luisteren met Primus Reader.
Primus Reader biedt de mogelijkheid om het getekende muziekblad in te lezen en in een MIDI file te beluisteren. Aan elke stemgroep kan een instrument worden toegewezen en een afspeelvolume worden ingesteld. Het is daarmee mogelijk dat ik mijn stemgroep (2e tenoren) instel op orgel en vol volume, en de andere drie stemgroepen op piano en 50% volume. Daarmee is de eigen melodie duidelijk te horen boven de andere partijen uit, terwijl toch ook het gehele muziekstuk klinkt. Dit is een prachtige methode om snel muziek in te studeren. Alle muziekstukken plaatsen we op de leden pagina van onze website en de koorleden kunnen die muziek inlezen en afspelen.
Met enkele koorleden zijn we nu alle muziek die we binnenkort moeten zingen, aan het tekenen in Primus. De omzetting van SPP naar Primus is redelijk eenvoudig, maar moet wel worden uitgevoerd.
Dit vergt wat arbeidstijd.

J.l. maandagavond kwamen we voor de derde keer bijeen met de commissie die het Beleidsplan 2011-2015 aan het voorbereiden is. Op een zinvolle wijze werd gediscussieerd over een verdere uitwerking van enkele concept hoofdstukken.
Zoals ik al eerder heb gemeld, heeft het bestuur best zorgen over de toekomst van ons koor. Met een stevige groep leden praten we met elkaar over die toekomst en proberen we wegen te vinden waarlangs ons koor naar een goede toekomst geleid kan worden.
In elke bespreking komen we weer een stapje verder tot een totaal concept dat op de ledenvergadering van 2 mei gepresenteerd gaat worden en dan moet worden vastgesteld.

Woensdagavond was onze reguliere repetitieavond. Toen was ook onze 2e dirigent/repetitor Rob Hollemans aanwezig. Terwijl Susanna in de bovenzaal met de baritons en bassen een tweetal liederen studeerde, deed Rob dat met de 1e en 2e tenoren.
Vooral het repeteren van het Hallelujah (uit de Messiah) ging nu erg snel omdat elke dirigent zich slechts op twee partijen kon richten. Met gescheiden repetities kan de snelheid van repertoire vernieuwing een duw in de goede richtring krijgen. Toch doen we dit niet vaker dan één keer per maand.

Het Atrium van Humantitas-Akropolis
Donderdagmiddag ben ik samen met een koorlid naar Humanitas-Akropolis in Rotterdam geweest. Ons koorlid had contacten met de directie van deze stichting gelegd over een mogelijk te geven concert in hun gebouw.
Ik was zeer onder de indruk van de vormgeving en de uitstraling van dit gebouw. Vooral het restaurant en het atrium zijn indrukwekkend in vormgeving.

In een gesprek met het hoofd van de activiteitenbegeleiding zijn we uiteindelijk uitgekomen op een principe afspraak om daar in december een kerstconcert te gaan geven. Ongetwijfeld zal ik in de toekomst hier nog weleens op terugkomen in een nieuw bericht.

Na afloop van ons gesprek hebben we het Humanitas Herinneringsmuseum bezocht.
De leus van dit museum is: Waar het verleden toekomst heeft!
In dit museum zijn verschillende rumtes ingericht als keuken, woonkamer, slaapkamer en winkel "oude stijl" Deze ruimtes zijn ingericht en worden onderhouden door vrijwilligers. Alle ruimtes staan vol met artikelen van 50 tot 80 jaar terug. Ouderen met "vergeetverschijnselen" worden hier rondgeleid. Een boek dat de doelstelling van het museum beschrijft, heet: Open de luiken van uw geheugen.
Dat is precies het doel van dit museum; tijdens rondleidingen ouderen confronteren met artikelen uit hun jeugd en daarmee een deel van het geheugen aanspreken. Erg interessant om te zien. De website http://www.humanitas.nu/ zegt het volgende over dit museum:

Herinneringsmuseum een reis terug in de tijd

Het herinneringsmuseum omvat spullen, afbeeldingen, geuren, geluiden en documentatie uit de afgelopen eeuw. Het gekke oranje meubilair uit de jaren zeventig is er te zien, de fietsplaatjes en distributiekaarten uit de oorlog, maar ook de benzinedistributiebonnen uit de oliecrisis, de oude Solex en Puch. Er zijn compleet ingerichte ‘stijlkamers’ uit vervlogen jaren, zoals een woon- en slaapkamer, keuken, schuur, kinderkamer, enz. De oude hout-, kolen-, petroleum-, gas- en elektriciteitskachels en fornuizen, de vimbussen, de tomado-apparatuur, de oude radio’s en televisies, het is er allemaal en nog veel meer.

Overigens lijkt de inrichting van dit museum heel erg op "Het Museum van de Twintigste Eeuw" in Hoorn. Dat museum heeft uiteraard een andere doelstelling maar is ook erg interessant om te bezoeken.
 Zo is de afgelopen week ook weer gevuld geweest met diverse werkzaamheden voor het koor. Werkzaamheden die met plezier werden uitgevoerd maar waar ik aan het einde van de week ook erg goede gevoelens aan heb overgehouden.

Op naar de volgende week, want ook voor een koor geldt: Een nieuwe week, nieuwe kansen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten